Karppaaminen tappaa! otsikoidaan mediassa useasti. Pekka Puska ja kumppanit kertoivat viime viikolla, että kansan kolesteroliarvot ovat nousseet huolestuttavasti ja tämä tappaa 400 - 500 ihmistä tulevaisuudessa. Syynä on se, että hiilihydraatit vaihdetaan koviin rasvoihin. Voihin, kermaan, juustoon, pekoniin ja kananmuniin.
Olen ollut hiilihydraattitietoinen jo monta vuotta. Siis välillä olen vältellyt hiilihydraatteja, mutta kun olen syönyt niitä, niin olen tiennyt syöväni hiilihydraattisontaa. McDonalds on tuttu paikka ja BigMac- aterioita olen syönyt ainakin sata. Olen juonut nautinnolla Coca Colaa ja tiennyt, että tätä sokerilientä ei pitäisi juoda. Ai miten kesällä kylmä lonkero maistuu hyvälle.
Perinteisen terveyskoulukunnan edustajat antavat helposti kuvan, että hiilihydraatit korvataan rasvoilla. Eihän se näin mene. Ajatelkaa tilannetta, että menen ravintolaan ja tilaan pihvin. Tarjoilija kysyy, että millä perunoilla laitetaan vai olisiko riisi mahdollisesti hyvä lisuke? Vastaanko, että otan pihvin sadalla grammalla voita. Vai ottaisinko pihvin munilla ja pekonilla? Silloin kun olen pudottamassa painoa ja muutenkin tietoisuuden vallitessa otan pihvini tuplakasviksilla ja salaatilla.
Karppaamisessa korvataan hiilihydraatit salaatilla, vihanneksilla ja kasviksilla. Toki aamiaiseksi syödään välillä munia ja pekonia ja sen kanssa on yleensä vähintään kurkkua ja tomaattia.
En kiellä sitä, etteikö ruuanvalmistuksessa kuitenkin helposti lorauta oikeaa kermaa sekaan ja aina olen suosinut myös aitoa voita, jossa on 80 prosenttia rasvaa. Myös oliiviöljyä ja rypsiöljyä menee välillä tilanteen mukaan.
Luulen, että monet sanovat karppaavansa ja sillä varjolla syövät paljon rasvaista ja suolaista ruokaa. Tämän lisäksi välillä nautitaan munkkikahvit tai suklaapatukka. Täydellisesti suunnitellun karppiaterian jälkeen hemmotellaankin itseä vaikkapa kahvilla ja leivoksella. Jos karppaa tarkasti, mutta sitten käyttää sokeria vaikkapa suhteellisen vähänkin, niin laihduttaminen menee suoraan sanoen läskiksi. Ei kannata karpata ja samalla nautiskella sokerivehnäjauhoydistelmistä.
Jos et halua karpata, niin uskon, että sellainenkin ja varmasti Puskan ja kumppaneiden hyväksymä ruokavaliomuutos on valkoisen vehnäjauhon, sokerin, riisin ja pastan poisjättäminen. Perunaakin kannattaa nauttia vain sunnuntaisin ja jättää ranskalaiset kokonaan syömättä. Mitä sitten syödään lisukkeena? Kukkakaalia, kesäkurpitsaa, paprikaa, parsaa, papuja, kaalia, tomaattia, kurkkua, salaattia.
Olemme nyt vaihteeksi olleet erityisen hiilihydraattitietoisia kaksi viikkoa. Olemme toki liikkuneet myös lisääntyneessä määrin, mutta ei mitenkään ylisuuria määriä. Marketta on keventynyt kaksi kiloa ja minä kolme.
Viikonloppuna mökillä nautimme kuivaa kuohuviiniä ja punaviiniä. Ei saunakaljaa eikä siideriä. Joskus tulee halua syödä leipää ja silloin voin ottaa pari hapankorppua. Kyseessä ei ole mikään erityinen kuuri tai villitys, mutta meille sopiva tapa katsoa mitä syö. Kasviksia ja salaatteja ym. kaikkien hyväksymiä terveysruokia syömme todella paljon. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen pelottelemia rasvaruokia koko ajan vähemmän. Kuka nyt jaksaisi vettä munia ja pekonia joka aamu? Paitsi ihmiset Brittein saarilla.
Niin ja olenhan syönyt marjoja päivittäin. Mustikat on makeita ja niissä on sokeria, mutta siitä en välitä. Mustikat on superruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti