maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kävimmekö elokuvajuhlilla ollenkaan?

Mietiskelin joskus, että onkohan paljon ihmisiä, jotka kertovat käyneensä Mäntän kuvataideviikoilla. Oikeasti  he käyvät kyllä kuvataideviikkojen aikana Mäntässä, mutta eivät katso näyttelyä ollenkaan. Joku saattaa vaikkapa käydä taidemuseolla ja ajattelee olevansa kuvataideviikoilla.

Pohdimme pari viikkoa sitten, että lähdettäisiinkö Sodankylän elokuvajuhlille. Päädyimme kuitenkin, että koirien kanssa se voi olla hankalaa. Kun olimme Lokassa, niin päätimme pistäytyä Sodankylässa haistelemassa enemmänkin elokuvajuhlien henkeä. Ajellessamme sanoin, että pidetään julkkisten bongauskilpailu. Peter von Baghista saisi sata pistettä ja muista 20. Kuuntelimme radioita matkalla ja haastattelussa oli Taina Elg. Hän kertoi olevansa myös Sodankylässä. Sanoin, että kyllä Taina Elg on sadan pisteen arvoinen.

Taina Elg


Ajoimme kirkon parkkipaikalle, koska siinä oli varjoisa paikka autolle. Koirien kanssa pitää aina olla tosi tarkkana, sillä vaikka ulkona ei olisi varsinainen helle, niin auton sisälämpötila nousee tosi nopeasti saunalukemiin, jos aurinko pääsee peltiin paistamaan. Menimme Marketan kanssa katsomaan 1600 -luvulla rakennettua puukirkkoa. Minulla jäi aurinkolasit päähän ja en kunnolla nähnyt hämärässä kirkossa mitään. Kohta Marketta sanoi puoliääneen: "Sata pistettä." Katselin ympärilleni ja näin luhythiuksisen miehen. Ajattelin, että nyt se pöljä luulee tuota miestä Peter von Baghiksi. Menin ulos ja Marketta kuiskasi ja sanoi, että Taina Elg oli kirkossa. Odottelin pihalla ja totta. Hollywoodtähti tulikin kohta ulos kirkosta. Otin kuvan salaa. (noloa)


Kadulla kävellessämme näimme myös käynnissä olevan
performanssin. 
Lähdimme kävellen etsimään galleriaa, jossa on Lapin taiteilijaseuran näyttely. Katselimme ympärillemme, mutta galleriaa ei näkynyt missään. Kadunkulmassa seisoskellessamme kohta kuului tuttu ääni. "No terve" sanoi Junttilan Helena. Helena on ainut tuntemamme Sodankyläläinen ja hän sattumalta törmäsi meihin. Helena on ollut organisoimassa näyttelyä ja hän saattoikin meidät suoraan galleriaan, joka oli entinen huonekaluliike, johon on nyt pystytetty näyttely ja taidelainaamo kolmeksi viikoksi. Näyttely oli hyvä ja monipuolinen vaikka se olikin ripustettu vähän taidekauppatyylillä. Hyviä töitä todella paljon. Helena kertoi myös että kauppaakin on tehty ihan mukavasti.

Tapasimme muitakin taiteilijoita siellä ja oli taas mukavaa olla omien keskellä hetki. Helena myös tarjosi meille yösijaa kotonansa Askassa. Meillä ei ollut mitään suunnitelmaa, joten lupasimme palata mahdollisesti asiaan. Nälkä kurni suolistossa ja Marketalla oli hyvä idea. Käydään pitsalla ja kaljalla. Helena suositteli Pizzeria A la Riestoa. Andreas Alariestohan on edesmennyt taidemaalari, jonka muistomerkki  nähtiin Lokassa. Hän on maalannut myös paljon töitä veden alle jääneistä kylistä. Alariesto ei siis ole Pizzakokki.


Pizza ja olut maistuikin erittäin hyvälle pitkästä aikaa. Ruuan jälkeen menimme autoon nukkumaan.  Tunnin nukuttuamme mietimme mitä seuraavaksi tehtäisiin. Olisi todella kiva mennä Helenan luokse, mutta toisaalta maa poltti jalkojen alla. Päätimme jatkaa matkaa. Jos olisimme jääneet yöksi olisimme käyneet myös elokuvissa. Kävimmekö me siis ollenkaan Sodankylän elokuvajuhlilla?

Ajelimme Luoston kautta kohti Pyhätunturia. Teltassa nukkuminen sai riittää toistaiseksi, joten aloimme katsella saunamökkiä. Laskettelukeskusten liepeillä on näin kesäsesongilla tarjolla edullisia vaihtoehtoja. Saimme mökin järven rannalta pyhätunturia vastapäätä. Saunoimme ja kuuntelin radioista Jukolan viestiä. Välillä istuimme järven rannalla satojen hyttysten kanssa. Laitoin Offia, mutta sen vaikutus kesti vain 8 minuuttia. Huidoin vähän aikaa kuin etelän mies ja menin nukkumaan.


Paluumatkalla jossain Peräposion kohdalla pysähdyimme infotaulun vierellä. Taulussa roikkui kirja, jossa oli teksti. En ole hukassa. Minut on jätetty tähän tarkoituksella. Olen ilmainen kirja, jonka saa ottaa mukaan. Kirjasta löytyi myös osoite, jossa kirjan löytäjä voi rekisteröidä kirjan löytyneeksi. Marketta otti kirjan lukuun ja rekisteröi myös tänään sen internetsivustolle. Näimme myös toisella infotaululla roikkumassa pari kirjaa, mutta ne jätimme löydettäväksi toisille kulkureille.


Rauhallista ajelua sateessa kotiin sunnuntaina. Mukava extemporereissu ja vaikka se olikin vain viikonlopun mittainen, niin monenlaisia elämyksiä saimme kokea todella paljon.

ps. Jälkikäteen kuulimme, että Peter von Bagh oli joutunut jättämään elokuvajuhlat sairastumisen vuoksi. Ilmankos häntä  ei näkynyt.

1 kommentti:

  1. olisin halunnut olla sodankylässä ja taidenäyttelyssä. Olen kuulunut kaamosseuraan sodankylässä asuessani. Telttaan en kyllä aijo mennä nukkumaan on liika masokismia.

    VastaaPoista