maanantai 7. tammikuuta 2013

"Suomalainen on ahdas, umpimielinen ja tyly."

"Suomalainen on ahdas, umpimielinen ja tyly. Hän tulee toimeen vain suomalaisen kanssa, jotka ovat samanlaisia kuin hän itse." Kirjoittaa Erno Paasilinna asian aforismin muotoon.

Ostin Paasilinnan kirjan  (Lausui alustaja, joka korosti) alennusmyynnistä ja aloin lukemaan sitä jo kauppakeskuksen penkillä. Aivan alkusivuilla vastaan tuli tuo edellä kerrottu aforismi. Jäin pohtimaan sitä. Jäin myös pohtimaan sitä, että tästä ei ole noussut mitään kohua aikoinaan. En ainakaan muista. Kohu sen sijaan nousi pari vuotta sitten kun Sofi Oksanen (Eesti) kertoi, että suomalaiset ovat väkivaltaisia ja välillä miehet hakkaavat vaimojaan humalassa. Viime viikkoina on ollut kohua kun Umayya Abu- Hanna (Palestiina) on kertonut, että suomessa esiintyy rasismia. Suomalaiset ovat rasisteja.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa, kun muutimme Nastolasta Mänttään, meille jäi pieni kerrostaloasunto paikkakunnalle. Koska laman vuoksi asuntojen hinnat olivat romahtaneet, niin päätimme laittaa sen vuokralle. Puhelimeni soi parin viikon kuluttua. Vuokravälittäjä oli puhelimessa ja hän sanoi: "Minulla on asiakas tässä vastapäätä ja hän pyytää kysymään teiltä suoraan erästä asiaa."
Olin hiukan hämmentynyt, mutta sanoin, että olkaa hyvä vaan. "Vuokraatteko asunnon mustalaiselle?" - Kysyi vuokravälittäjä. Mietin sekunnin ja aivoissani kävin läpi asian yksinkertaisesti. Olenko rasisti? En ole. Siksi en näe mitään estettä, ettenkö vuokraisi asuntoani romanille. Vuokravälittäjä hoiteli paperit ja vuokraennakot ja muut aivan normaalisti.

Meni taas muutama viikko ja puhelimeni soi. Puhelimessa oli talossa asuva tuntemani lähes yhdeksänkymmentävuotias nainen. Hän kertoi, että hän on taloyhtiön väen asialla ja kysyy minulta suoraan, pitääkö paikkansa, että olin vuokrannut asunnon mustalaiselle. Kerroin asian pitävän paikkansa. Hän kertoi, että taloyhtiön arvo laskee koska olen tehnyt moisen erehdyksen. Kerroin hänelle, että koska en ole rasisti, niin en näe mitään syytä perua laillista vuokrasopimusta. Sanoin myös, että toimiessanne näin te olette rasisteja. Hän kiisti olevansa rasisti, mutta tämä tapaus on eri. Sanoin ystävällisesti näkemiin ja suljin puhelimen. Kuulin myöhemmin äidiltäni, että tämä iäkäs rouva oli katunut soittoansa ja ollut hiukan  häpeissään.

Vuosia sitten Amerikkalainen trio oli esiintymässä Honkahovissa. Juttelin bändin jäsenten kanssa takahuoneessa. Kyselin normaalit: " Kuinka olette viihtyneet suomessa?" -kysymykset. Jonathan Kreisberg (kitaristi) kertoi, että suomessa on niin hyvä olla kun täällä on niin turvallista. Ei tarvitse pelätä väkivaltaa eikä ammuskelua. En malttanut olla heille kertomatta, että Suomi on yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Täällä tapetaan paljon ihmisiä. Teemme myös usein itsemurhia. Näin kuinka soittajapojat kalpenivat. Onko totta? he kysyivät. Kerroin tämän olevan taivaan tosi. Jatkoin kuitenkin, että ei teidän tarvitse pelätä. Me suomalaiset tapamme pääasiassa vain kavereitamme ja perheen jäseniämme. Soittajat lähtivät keikalle ja olin kuulevinani soitossa tavallista enemmän vibraattoa.

Voidaanko siis sanoa, että olemme rasistinen väkivaltainen kansa? Rasismi ja väkivalta on vähän sellaisia asioita, että kaikkien ei tarvitse olla rasisteja ollaksemme rasistinen kansa. Kyseessä on vähän samanlainen asia kuin: Vaikka lehdet kuinka väittää, niin emme ole jääkiekkohullu kansa. Kaikki eivät katso formuloita eikä kaikki ole ihastuneita Vain elämää tv-formaattiin. Lehdet kuitenkin väittävät näin. Olen kuullut paljon rasistista puhetta. Olen itsekin kertonut rasistisia vitsejä. Olen joskus ajatellut Turkulaisista rasistisesti. Itse savolaisena olen joutunut rasistisen huumorin uhriksi. Kuitenkin ei ole mitään syytä väittää, että meillä ei olisi väkivaltaa eikä rasismia. Meidän on aivan turha loukkaantua jos joku sen meille kertoo. Meillä on paljon parantamisen varaa. Rasismiamme kansakuntana ei poista se, että valtaosa kansasta ei ole rasistista. Suurin osa pitää vielä mölyt mahassaan vaikka ajattelisikin niin.

Jos Paasilinnan aforismin olisi kirjoittanut joku maahanmuuttaja, niin koko kansa raivostuisi. Kuten meillä iltapäivälehtien mukaan on aika monesta asiasta tapana tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti