perjantai 1. maaliskuuta 2013

Uimme Joulupukin katiskaan

- Haluatko nähdä Joulupukin? Kysyin Sonjalta kun hän tuli Rovaniemelle tiistaiaamuna. Olin jo unohtanut asian, mutta Sonja palasi siihen kun olimme katsomassa Arktikumin näyttelyä. Kävimme vielä Korundissa ja sitten lähdimme kohti vesiä joissa tiesin Joulupukin uivan.

Kävin Lauran kanssa napapiirillä kun hän oli täällä. Ensimmäistä kertaa löysin paikan ja näin Joulupukin istumassa tuolillaan. Kun tupsahdimme käytävän päähän, jossa katseemme kohtasivat Joulupukki kutsui meitä sanoen:  - Tänne päin. Tulkaa tevehtimään. Laura kääntyi nauraen pois samalla punastuen. Minä totesin pukille, että Laura ei ole ollut kiltti ja siksi ei uskalla tulla. Käännyimme hyväntuulisina naureskellen pois.

Sonjan kanssa menimme määrätietoisesti samaan paikkaan tarkoituksena tavata pukki silmästä silmään. Kävelimme käytävää pitkin ja penkillä istui selvästi viime kertaista pienikokoisempi pukki. Parissa viikossa pukki oli laihtunut parikymmentä kiloa. Karppaaminen taitaa purra. Pukin molemmilla puolilla on penkki ja istuimme paikoillemme. Samalla kun istahdin näin edessämme jalustalla olevan järjestelmäkameran. Tiesin, että olemme katiskassa. Juttelimme pukin kanssa niitä näitä ja pukilla oli välillä virkayskä. Kameran vieressä nuori poikatonttu palveli edellisiä kävijöitä ja pujotti jotakin muovipussiin. Pukki yskäisi vielä pari kertaa nyt jo vaativammin. Poika sai asiakkaat hoidettua ja kääntyi kameran puoleen. Painoi nappia pari kertaa tarkemmin katsomatta ja huoneessa välähti studiovalot. Pukki kertoi, että kuva tulee pukin arkistoon, mutta toki itselleen voi oman kopion lunastaa.

Samalla kun näin kameran, tajusin että me lähdimme  kalastamaan pukkia, mutta pukki kalastikin meidät. Hän toimi oman katiskansa syöttinä. Menimme katsomaan kuvaa ja vaikka kuinka olin  päättänyt että en osta kuvaa, niin jotenkin kuitenkin jouduin pyörtämään päätökseni. Kapinoin kuitenkin vastaan ostamalla vain pienemmän kuvan (15€) kun isompi olisi maksanut kaksikymppiä.

Koko paikka jossa pukin tapaaminen tapahtuu on suunniteltu oikeasti pyydykseksi. Siitä ei ole läpikulkua vaan on oikeastaan pakko pysähtyä ellei ymmärrä kääntyä katiskan nielulta pois. 

Kun nyt julkaisen tämän kameralla ottamani huonon kuvan tästä kuvasta saan varmaan syytteen teoksen laittomasta levittämisestä. Kuvan oikeudethan on edelleen sillä nappia painaneella tontulla. Tonttuja oli siis kameran molemmilla puolilla.

Annoin alkuperäisen kuvan Sonjalle Tampereelle vietäväksi.

Kuvassa vasemmalta: Sampo tonttu, Joulupukki ja Sonja

Samana päivänä näimme myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Hän oli päivän Rovaniemellä ja varta vasten menin Lordinaukiolle katsomaan. Siellä me valokuvattiin sulassa sovussa Esko - Juhani Tennilän (Vas. omaa sukua Kom.)  kanssa tätä instituutiota.
En kuunnellut mitä Presidentti puhui, mutta hän näytti kameran läpi puhuvan hyvin. Ihan kuin olisi ennenkin puheita pidellyt.

Kaksi tunnettua instituutiota samana päivänä. Jompi kumpi on satuolento. Joulupukki tuli kyllä paljon konkreettisemmaksi, kun tililtä vilahti 15 euroa.

Eilen minun piti lentää Helsinkiin. Käydä katsomassa näyttelyitä ja mennä tänään Mänttään kokoukseen. Kokous oli peruttu, joten jätin koko reissun väliin. Harmittaa vaan kun lentolippukin tuli jo hankittua.

Olen tänään matkalla, jolla en ole. 

1 kommentti:

  1. Käyn muutaman kerran vuojessa Napsulla, rahojani jää vain ja ainoastaan postikonttoriin. Joulupukin kammarin kierrän kaukaa, pajakylässä voin kauhistella hintoja.

    VastaaPoista