perjantai 26. lokakuuta 2012

Pop-up ravintoloita ja talven tuloa.

Huomenna lauantaina on Kuusamon keskustassa useita  pop-up ravintoloita. Tarjolla on esimerkiksi: hernekeittoa ja kahvia (kepu). Makkaraa ja kahvia (kepu). Räiskäleitä, mehua, karkkeja ja träppäreitä (kok). Lapinukonkeittoa (sdp). Vaalivalvojaisiakin tuntuu olevan kaikilla puolueilla. Pientä purtavaa on niissä tarjolla. Kukaan ei kuitenkaan ole uskaltanut mainostaa, että tarjolla on suurta juotavaa. Silloin yleisömenestys olisi taattu.  Suuresta kampanjoinnista  päätellen Perussuomalaiset tarjoavat hiillostettua kepulaista vaalien jälkeen. Demareiden lapinukonkeitto on porokeittoa. Poroporvariakohan siinä keitellään.

Minun piti viime blogissa kirjoittaa runollisesti, että Joutsenet lähtivät eilen. Unohdin. Sunnuntaiaamuna kun ajelin Taivalkoskelle sen lahden ohi, josta olen kuvannut paljon näitä suuria lintuja, niin jäljellä oli vielä muutamia kymmeniä yksilöitä. Ne uiskentelivat kapeita kanavia pitkin ja söivät pohjasta ruokaa pitkää matkaa varten. Lahti oli käytännössä läpijäässa, mutta noin metrin levyiset urat pysyivät sulina lähinnä kai lintujen aiheuttaman liikkeen vuoksi.

Joutsenet viimeisenä aamuna kanavassa


Kun iltapäivällä palasin, niin lahti oli tyhjä ja kansi oli jäätynyt umpeen. Kun olin aiemmin kuvaamassa, niin kaikki joutsenet olivat puhtaan valkoisia aikuisia yksilöitä. Yhtään harmaata ei ollut tällä lahdella mukana. Pari päivää myöhemmin eräällä toisella edelleen sulana pysyneellä järvellä näin pariskuntia joiden mukana seurasi kaksi harmaata nuorta lintua. Nuoriso on jo hyvinkin lentokykyistä, mutta ilmeisesti kunto-ohjelma on vielä kesken pitkää muuttomatkaa varten. Viime yönä oli jo 14 astetta pakkasta ja varmastikin aivan näinä aikoina vain virtapaikat jäävät avoimeksi. Nuorison on pakko lähteä synnyinseudulta etelää kohti.

Talvi on tullut ja olen siitä iloinen. Pidän enemmän pakkasen puremasta iholla kuin auringon paahteesta. Auringon valosta kyllä pidän, mutta kuunvaloa sekään ei voita. Paitsi, että kuunvalokin on auringonvalon heijastus. Odottelen taas talven kirkkaita täyden kuun iltoja ja öitä. Viime talvena kovillakin pakkasilla juoksentelin ulkona kuvaamassa pimeässä/valoisassa metsässä. Tässä yksi näyte kuunvalokuvista viime talvelta.

Kuu-ukko



1 kommentti:

  1. Terve Kuusamon Sampo,
    uskomattoman hyvältä tuntui huomata eilen illalla ensimmäinen lumi Orivedellä. Pilkoin päivällä polttopuita, vaihdoin renkaat talvisempiin ja leikkasin nurmikoita kelaleikkurilla. Yhtäkkiä luonto laittoi lukujärjestyksen uusiksi, ja hyvällä tavalla. Hienolta tuntuu vaikka uskon etukesiäkin vielä tulevan ja aina edes jouluna ei ole lunta. Lähden metsään tekemään muutaman pölkyn ja haen havuja Orivesiläisen viinitarhani peitteeksi. Hyvää talvea Kuusamoon. T. Mika T.

    VastaaPoista