perjantai 13. tammikuuta 2012

En osallistu Guggenheim keskusteluun.

Tänään pääsin koulusta jo valoisaan aikaan. Olen jo joitakin päiviä harkinnut kokeilua, jossa olisin ulkona kolmen vapaana juoksevan koiran kanssa. Nyt oli sen aika. Viime viikonloppuna kävin valkoisen karkulaisen kanssa itärajalla. Liikuin pitkin rajavyöhykettä ja koira pysyi hyvin näköpiirissä. Kun muita koiria ei ollut läsnä, niin ei ollut minkäänlaisia karkurihalukkuuksia. Harjoitus meni siis oikein hyvin.

Tänään lähdin kolmen koiran kanssa jäälle. Naurussa suin katselin nuorempien koirien leikkiä ja painia ja kirmailua pitkin jäätä. Välillä vihelsin koirat luokseni ja parhaiten tuli ja välittömästi vihellykseen vastasi juuri tämä valkoinen Fluffy. Sen kyllä huomasin, että pentukoira Rauha seurasi nimenomaan Flyffyn reaktioita enemmänkin kuin minun vihellyksiäni. Kun vihelsin, niin Rauha katsoin kaveria eikä minua. Kaveri lähti täysillä kohti ja sitten vasta Rauha perään.

Tein neljän kilometrin jääkävelyn ja välillä kouluttelin koiria. Ei elettäkään, että koirat olisivat suunnitelleet mitään pakoa. Järven jäällä se pettävä sohjokerros on nyt pääasiassa jäätynyt ja järven selkä on muuttunut taivaallisen rauhan aukioksi, jolla on mukavaa kävellä. Kymmenen senttiä puuterilunta on jään päällä ja pinta on karkea, joten edes liukastumisen vaaraa ei ole. Erittäin miellyttävää on tuulen tuiverruksessa kävellä.

Olen päättänyt, että en osallistu Guggenheim keskusteluun. Kun tietoon tuli, että sitä aletaan selvittelemään, niin mietin vain, että onneksi ei tarvitse selvitellä eikä selvityksiä lukea. Ihmettelin kyllä, että on pakko olla erityisen hyvät selvittelijät kun laskuttavat siitä pari miljoonaa euroa. No jos selvitys on hyvä ja kattava, niin kai se on sitten hintansa väärtti. Nyt kuulinkin, että selvityksessä on saatu selville muun muassa, että Helsingistä pääsee junalla Pietariin. En ole lukenut selvitystä, mutta todennäköisesti ovat huomanneet myös, että Pietarista myös pääsee junalla Helsinkiin.

Guggenheimin mukaan Helsinkiin kannattaa rakentaa Guggenheim- museo. Saatte rakentaa omalla kustannuksellanne museon, joka kantaa säätiömme nimeä. Sen lisäksi saatte maksaa meille 30 miljoonaa dollaria ja ja sitten vielä 2 miljoonaa euroa konsulttipalkkiota vuosittain, niin me voimme antaa teille vähän idiksiä ja kertoa kuinka tällaista museota hallinnoidaan. Voidaan myös kierrättää näyttelyitä vähän, mutta luonnollisesti kaikki erilliset kulut maksatte itse.

Onkohan tässä nyt käynyt vähän niin, että kun tietty porukka on innostunut ajatuksesta ja saanut vielä nämä G-miehet kylään ja innostumaan selvityksen tekemisestä (maksua vastaan luonnollisesti), niin selvityksen hinnan kuultuaan ei enää oikein kehtaa perääntyäkään. Nyt on sitten jo juna mennyt sen verran pitkälle, että on vielä vaikeampi perääntyä.

Kävijämääräennusteita on tosi helppo ja kevyt heittää. Se perustuu pelkästään uskoon. Kun kuvataideviikkoja perustettiin Mänttään, niin meidän ensimmäisen vuoden kävijätavoite oli 70 000 kävijää. Vilpittömästi uskoimme tähän määrään. Meillä oli tietoa Retretin ja Purnun kävijämääristä. Usko omaan viisauteen. 70 000 kävijän tavoitteeseen on kyllä päästy, mutta se vei kymmenen ensimmäistä kuvataideviikkoa. Tänä vuonna tuli uusi ennätys ja kävijämäärä oli hyvä. 10 000 kävijän määrä ylittyi.

Mänttä ei ole Helsinki. Kuitenkin 500 000 kävijää vuodessa on Suomessa aivan huima määrä. Mänttä ei ole Helsinki, eikä Helsinki ole Bilbao.

Olisiko vielä yhden selvityksen vuoro? Voisiko muutama ihan kelpo suomalainen älykäs ihminen selvitellä vielä ihan perinpohjin, että onko tämä hyvä ajatus ollenkaan. Onko tuossa laskelmassa esimerkiksi tinkimisen varaa. Voiko näistä neuvotella jos päädytään, että museo on kannatettava. Jos vaikka lisenssistä tinkisi viisi miljoonaa ja vuosimaksusta vaikka parisataatuhatta, niin sehän olisi jo rahaa sekin. Aikataulu päätöksen tekoon kuulostaa myös lomaosakekaupasta tutulta. Hirveä kiire. Uhkaillaan vielä, että jos ette heti tee päätöstä, niin kyllä pohjoiseuroopassa joku toinen haluaa meidät.

Jos nyt kävisi niin, että vaikkapa Tanskaan tulisi G-museo, niin mitäs jos säästyneillä varoilla lennätettäisiin väkeä katsomaan vaihtuvia näyttelyitä sinne?

Mutta kuten olen päättänyt, niin en osallistu Guggenheim keskusteluun. Kunhan täällä itsekseni Guggenheimlaavulla istuskelen. Lasse ja Aatos tämän rakensivat, mutta mihinkä osoitteeseen amerikkaan saan lähettää rahaa?

Nämä konsultit odottavat seuraavaa toimeksiantoa.  Vasemmalla Rauha L. Huggengaim ja oikealla Fluffy R. Huggengaim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti