torstai 29. maaliskuuta 2012

Ei pöllömpää Korouomalla



Tunnistappas kuvasta tämä pöllö. Se selviää jutun lopusta.

Tiistaina lähdimme valokuvauslinjan kanssa käymään lapissa. Posio tuossa naapurissa on Lapinläänin puolella. Määränpäänä oli Korouoma, josta olin kuullut paljon, mutta en ole koskaan käynyt siellä. Matkaa oli noin sata kilometriä, mutta se meni rattoisasti koulun luotettavalla Peugeot- merkkisellä pikkubussilla. Samalla autolla on tarkoitus lähteä myös parin viikon päästä Lofooteille. Aurinko paistoi.

Korouoma on 600 miljoonaa vuotta sitten syntynyt 30 kilometriä pitkä rotkolaakso. Mitenkähän tuo aika on määritetty? Jo viisi vuotta sitten tehdyissä kylteissä luki 600 miljoonaa vuotta, niin nyt se on siis
600 000 005 vuotta vanha rotkolaakso. (vitsi se on huonokin vitsi) Ensin laskeuduimme rotkoon noin kilometrin. Sitten alkoikin jo näkyä ja tuntua miksi paikka on niin vaikuttavaksi mainittu.



Kiipesimme kuvassa näkyvän "putouksen" juurelle ja kuvailimme siellä jääpuikkoja ja maisemia. Suurin osa kuvista on kuitenkin kuvia toisista kuvaajista.




Reilun tunnin kuvattuamme teimme tulet ja söimme eväät. Edessä oli kiipeäminen takaisin autolle. Matka oli raskas, mutta onneksi opettajamme Risto oli varoitellut ja olin etukäteen varustautunut vielä raskaampaan nousuun. Tässä vielä yksi kuva jäätiköstä, joka on kuulemma myös suosittu paikka jääkiipeilijöille. Sanomattakin lienee selvää, että ei nää kuvissa niin kummoisilta näytä.



Paluumatkalla auton lämmöt nousivat ensin melkein tappiin ja sitten auto alkoi viilenemään vauhdilla. Pysähdyimme levikkeelle ja autoista jotakin ymmärtävät tekivät diagnoosia ja loput kaivoivat kamerat esiin ja alkoivat kuvaamaan. Nesteet tulivat ulos, mutta kaadoimme jäähdyttimeen Pian eväsvedet ja autosta löytynyttä jäähdytysnestettä.


Poikkesimme myös Pentikillä Posiolla. Olen kuullut tästä paikasta, mutta yllätys oli suuri ja positiivinen. Paikka on todella suuri ja monipuolinen. Siis ei mikään pelkkä myymälä, vaan siellä on museoita ja näyttelyitä vaikka kuinka paljon. Erittäin hyvä pistäytymispaikka Posiolla.

Ja nyt vastaus ensimmäisen kuvan arvoitukseen: Kuvassa on niin sanottu Teeripöllö. Oikeasti kuvassa lentää akkateeri kamerasta pois päin. En tiedä hämäännyitkö, mutta minusta se näyttää kohti tulevalta pöllöltä. Kuvaan tuli vahingossa minun vesileima ja se on otettu kamerallani, mutta sen on ottanut opettajamme Risto Raunio. Oikeudet kuvaan ovat siis hänellä. Kysyin tähän julkaisuluvan.
Kuva on otettu liikkuvan auton kuskin puolen ikkunasta. Minä ohjasin samalla auton takapenkiltä, kun Risto otti kuvaa.


Sama "pöllö" muutama sekunti aikaisemmin.

1 kommentti:

  1. Katselin "pöllön" päätä ja ihmettelin sen mallia. Viimeisestä kuvasta asia selvisi, Korouoma on komea.

    Petri

    VastaaPoista