maanantai 5. maaliskuuta 2012

Turistina Helsingissä 2.


Aamulla Marketta lähti pikkuserkkunsa hautajaisiin Saloon. Päätin lähteä päämäärättömästi kävelemään keskustaan. Ajatuksissa oli kyllä Olympiastadion ja ehkä Tilkkakin. Musiikkitalossa päätin myös pistäytyä. Kuljin keskustassa pelkästään kävellen ja siksi en jaksakaan kirjoittaa kuvatekstejä kummempaa. Kävelin niin pitkälle kun jaksoin ja sitten vielä meren jäätä pitkin takaisin. 





Kävelin junalta Sanomatalon läpi ja kävin myös kuolaamassa Rajala Pro shopissa. Kuolasin vain, mutta en ostanut mitään. Yllä olevassa kuvassa näkyy viisi julkista rakennusta. Kiasma, Kansallismuseo, Musiikkitalo, Finnlandiatalo ja Olympiastadion. Kaksi jälkimmäistä sulautuvat yhteen komeasti.


Otin useita ruutuja stadionista, mutta päädyin tähän. Samalla pohdin, että ennen rakennuksilla oli ulkoinen identiteetti. Kaikki tietävät miltä näyttää Olympiastadion ulkoa vaikka ei olisi siellä koskaan käynytkään. Miltä näyttää viereinen jalkapallostadion? Miltä näyttää itäkeskus? Mielikuvat näistä ovat sisältä päin. Ulkoa ne näyttävät vain... ei miltään. Tai no joo. Mainostelineiltä.



Jäähallia kuvatessani keksin muka hauskan vitsin. Otin kuvan, jotta voin sanoa Helsingissä olevan niin paljon lunta tänä talvena, että latojen katot ovat jo notkollaan. Itseasiassa tämä vanha jäähalli näytti oikein mukavalta näin lumisena aurinkoisena päivänä.


Keskussotilassairaala Tilkka on aina kiehtonut minua, kun olen ajanut vierestä katua kohti keskustaa. Halusin kuvata sitä samaan tyyliin kuin kuvasin aikaisemmin stadikkaa. Sinivalkoisuus alkaa nousta pintaan.


Tilkan jälkeen pudottauduin meren rantaan ja viimein lähdin kävelemään jäätä pitkin kohti keskustaa. Helsingin kaupungin Meilahden taidemuseon kohdalla huomasin ihmisiä lumitöissä museorakennuksen seinustalla. Tulkitsin että museosta tehdään Wow-museota lumesta. Meilahden taidemuseo on muuten harvinaisen ruma rakennus ainakin mereltä päin katsoen.  Yllä olevassa kuvassa on kaikkien tuntema Tamminiemi. Urho Kekkosen viimeinen asumus. Edessä olevassa saunassa tehtiin paljon valtakuntaa koskevia päätöksiä.


Aikalailla rauhassa saa kuljeskella Suomen presidentin virka-asunnon rannassa. Ehkä minua katseltiin monitoreista ja siellä todettiin, että ei tuollainen pyylevä maalaismies voi mikään terroristi olla. Tai sitten sisällä vain juotiin kahvia. 


 Joku on jo kevään merkiksi vetänyt lipun veneen perään.




Päivän teemaan oli pakko katsoa myös taivaalle.




Tämä isänmaallinen marssi päättyi Kiasman eteen ja oli pakko ottaa kuva myös Marsalkasta. Tulee muuten aina kesä Purnussa mieleen kun näen tämän ratsastajapatsaan.

Kävin myös Musiikkitalossa ja sisällä näin jotain todella tuttua. Portaikon yläpuolella leijui Kirsi Kaulasen suuri veistos. Tunnistin sen samaksi kuin Kuvataideviikoilla oli vuonna 2003, mutta tämä versio oli ruostumattomasta teräksestä tehty. Mäntässä teos oli yhtä suuri, mutta materiaalina oli ohut vaneri. Etsin taiteilijan nimeä ympäriinsä varmistaakseni, mutta sitä ei löytynyt. Kysyin musiikkikaupan myyjältä ja hän sanoi, että Kirsi Kaulasen työhän se on. Minä vastasin, että sitähän minä kysyin.

Ps. Harjoitin myös tuota valokuvaamisen syntistä puolta. Olin Paparazzina. Kävelin Hietaniemen hautausmaalla meren puoleista käytävää. Kävelytiellä näin tutun hahmon jouksevan vastaan. Tein nopean päätöksen. Otan salaa kuvan. Kuka alla olevassa kuvassa juoksee? Arvauksia voi laitta kommentteihin.



Kuka se tässä juoksee?

5 kommenttia:

  1. Helsinki City Boy, Teuvo Loman?

    VastaaPoista
  2. Rintakehästä päätellen, Hytti-Esko Matonen (a.k.a. Matti-Esko Hytönen). Sehän se.

    VastaaPoista
  3. Olen siis oiva paparazzi kun otin tunnistettavan salakuvan. Mattiesko Hytönenhän se on. Mattieskosta olisi joskus mukavaa kirjoittaa jotain ikävää, mutta en kirjoita. Hoitakoon Mattiesko itse pilkkakirjoittelun. Eikä minulla hänestä mitään ikävää kirjoitettavaa olisikaan.

    VastaaPoista