lauantai 9. heinäkuuta 2011

Kansalliseepoksen syntysijoja tutkimaan.

Olen aiemmin kertonut, että erakkomökki sijaitsee aivan kiinni Venäjän rajassa. Kuten rajat ja aidat yleensäkin saavat kiinnostuksen heräämään rajan takaiseen maailmaan. En ole koskaan käynyt Venäjällä, mutta tuo rajan läheisyys on herättänyt himon lähteä tutkimusmatkalle. Joskun keväällä juttelin aiheesta ystäväni kanssa, joka on käynyt Venäjällä kai noin neljäkymmentä kertaa. Hän on viettänyt kesiään Laatokan seudulla. Hän ei kuitenkaan ole koskaan käynyt Vienan karjalassa, joten innostuimme matkan suunnittelusta molemmat.

Tauno on siis kokenut karjalan kävijä ja hänellä on myös venäjänkielentaito, joka minulta puuttuu täysin. Kaverini on suunnitellut reittejä ja hommannut karttoja ja oppaita. Minä olen autonkuljettajana hänen toimiessaan suunnistajana.  Yksi vierailukohde on Kalevala. Ylipäätään tarkoitus on kuljeksia siellä Vienan runokylissä, samoilla paikoilla kuin Elias Lönnroth. Ehkä löydämme vielä vanhan runonlaulajankin. Kansalliseepoksemme on koottu pääosin näistä kylistä.

Katselin myös googlesta vähän tietoja vienankarjalasta. Mukavalta näyttää paikat siellä. Kalevalassa on myös hotelli Sampo. Niinköhän siellä pitäisi yöpyä? Tämän ensimmäisen matkan pituus on vain kolme päivää ja kaksi yötä. Kuusamosta mennään yli ja Kostamuksen kohdalta tullaan takaisin. Tiet siellä on kuulemma paikkapaikoin huonossa kunnossa, onneksi autossani on neliveto ja korkea maavara.

Kerroin suunnittelemastamme retkestä myös yhdelle toiselle kaverille. Hän innostui ja lähtee myös mukaan. Hänellä on voimassa oleva viisumikin valmiina.
Tarkoitus on lähteä reissuun täältä kotoa 25.7 ja rajan yli mennään 26. päivä. En yhtään tiedä onko siellä tietoliikenneyhteyksiä, mutta raporttia kirjoittelen sitten jälkikäteen.

Vaimoni on myös nyt karjalassa. Hän on siellä äitinsä kanssa tutkailemassa suvun juuria. He ovat siis paljon etelämmässä Suojärven ja Suistamon suunnalla. Mukavaa kuulla kokemuksista kun he maanantaina palaavat. Tekstiviestikommenteista päätellen reissu on ollut hyvä. mm. hienoin aamiaiskokemus ikinä. Jään odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti