lauantai 12. maaliskuuta 2011

Maanjäristyksiä.

Eilisellä kalaruoka-aterialla lisäkkeenä oli veljeni valmistamaa erinomaista punikkitatti- sipuli- smetana kastiketta.  Erityisen hienoa tässä reseptissä oli se, että smetanan viimeinen käyttöpäivä oli 12.10. 2010. Se oli jäänyt avaamattomana jääkaappiin syksyn metsästyskaudelta. Avasimme purkin ja haistelimme ja maistelimme smetanaa emmekä havainneet siinä mitään vikaa. Eipä sitten muuta kuin kastikkeen joukkoon.  Varsinkin hapanmaitotuotteissa viimeinen myöntipäivä ei ole viimeinen syöntipäivä. Kannattaa vain luottaa omaan maku- ja hajuaistiinsa.
 Jos siis juuri samanlaista ruokaa haluaisi tehdä, niin kannattaa jo laittaa heinäkuun punikkitattisoossia varten smetanat kypsymään.

Tänään on tarkoitus rakentaa toiseen alkoviin pieni hylly, johon tulee tämä tietokone. Eräänlainen kirjoitusnurkkaus. Tällä hetkellä kirjoittelen ruokapöydässä.

Lunta edelleen tupruttelee, mutta säätiedotuksen mukaan sen pitäisi loppua iltapäivällä ja sen jälkeen onkin sitten taas monta päivää aurinkoista. Siis mikäli säätiedotukset pitävät paikkansa. Olemme seuranneet internetin välityksellä Japanin tsunamia ja järkyttävää katsottavaahan se on. Niin paljon on hätää ja surua ilmassa. Kadonneita ihmisiä, orpoja ja lapsensa menettäneitä. Kyllä ihminen on pieni luonnonvoimien edessä. Vaikka kuinka Japani onkin kaikista kehittynein maa mitä tule maanjäristyksiin ja katastrofeihin, niin minkäs teet kun tsunami vyöryy ja vie kokonaisia kyliä mennessään.

Joskus vuosia sitten olimme mökillä täällä, kun yksi suomen suurimmista maanjäristyksistä koetteli tätä paikkakuntaa. Järistyksen keskus oli vain noin 10 kilometrin päässä meistä. Aamulla tuli puhelinsoittoja, että huomasitteko. Ei huomattu mitään. Hirsimökissä vetelimme hirsiä kaikessa rauhassa. Suomen järistyksethän ovat vain pieniä tärähdyksiä verrattuna vaikka japanin vastaaviin. Olikohan tämä kokemamme jotain 3,1 richterin asteikolla. Hirsimökki muuten olisi muutenkin aikalailla hyvä maanjäristyksessä. Hirren vain tärähtelystä menevät tiukemmin kiinni toisiinsa. Muistaakseni Honkarakenteella onkin ollut vuosien mittaan paljon kauppoja Japanin suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti